Целева аудитория - как да я изберем коректно

Изборът на правилната целева аудитория е едно от най-важните действия при започването на бизнес стратегия. Във всеки етап от развитието на вашия бранд трябва да познавате клиентите си, за да отговорите на техните желания. В тази статия ще разгледаме как да изберем аудитория правилно и как да я анализираме, така че да разберем нейните нужди.

Какво е целевата аудитория? 

Представлява конкретна група от хора, към които е насочена маркетинговата стратегия. Тя събира сегмента от клиенти, който е най-вероятно да се интересува и да закупи предлаганите артикули. Включва характеристики като възраст, пол, географски показатели, интереси и поведение. 

Идентифицирането и разбирането на аудиторията е от значение за ефективното взаимодействие на бранда. По този начин бизнесите могат лесно да адаптират своите продукти, услуги и реклами според нуждите и предпочитанията на клиента. 

Процесът на анализ включва изследване на пазара, разбор на данни и създаване на потребителски профили. 

Крайната цел е да създадете съдържание, което не само отговаря на нуждите на клиента, но и го вдъхновява и мотивира. Съчетайте стратегия с иновативни и креативни подходи, за да построите силна връзка с купувача и да постигнете успех във вашата индустрия.

Как се изгражда профил на купувача?

Създаването на профил, известен и като buyer persona, е първата стъпка към определяне на точна аудитория. Целият съставен портрет за потребителя предоставя ценна информация за нуждите, предпочитанията и поведението му. Предлагаме ви няколко съвета как правилно да изградите визия за клиента:

  • Изследване на пазара - Първата крачка е свързана с анализ на наличните данни спрямо аудиторията на конкурентите. Разгледайте какви хора купуват подобни на вашите продукти и какво повече бихте им предложили вие. 
  • Идентифициране на сегменти - След това е ред на създаването на buyer persona. Тази личност трябва да е събирателен образ на всички открити фактори в поведението на потребителя. Профилът е важно да има възраст, пол, образование, интереси, професионален статус и предпочитания. Информацията е редно да е възможно най-пълна.
  • Създаване на сценарии - Опишете как създадената от вас личност би използвала вашите продукти в реални ситуации. Така ще се разбере как бихте удовлетворили потребителя по най-добрия начин, както и да се предвидят бъдещи проблеми.
  • Актуализация - Профилът на купувача не е статичен. Той има нужда да бъде актуализиран спрямо измененията в пазарната среда. Изследвайте всички промени в тенденциите и ги адаптирайте към вашия бизнес. 

Групирайте различните типове клиенти 

Често целевата аудитория се състои от различни групи потенциални и редовни клиенти със сходни интереси. Необходимо е да групираме различните типове, за да разберем какво е общото и различното между тях. Така лесно ще създадем персонализирани стратегии за онлайн таргетиране. Ето няколко подхода за групиране на купувачи:

  • Демографски фактори - Можете да отделите клиентите според възрастта или пола им. Това помага лесно да определите какви са интересите им и какви ползи ще извлекат от вашите продукти.
  • Поведение - Имате възможност да разделите потребителите според честотата, с която пазаруват. По този начин разбирате техните покупателни навици и можете да им отправите предложение за подходящи промоции или лоялни програми.
  • Етапи на покупка - Готовността да купуват отличава клиентите едни от други. Разделянето спрямо етапите на техния процес на поръчка ви помага да предложите персонални съобщения и стимули, които да подтикнат към завършване на покупка. 

Създайте съдържание за всяка група 

След като правилно сте групирати клиентите, следва да създадете съдържание, подходящо за всеки от тях. Може да включва блогове, статии, видеа, снимки или публикации в социалните мрежи, като е важно да се наблегне на интересите и болката на всяка buyer persona. 

Адаптирайте визията, слогана и текста, така че да привлечете вниманието на правилната аудитория. Фокусирайте се върху създаване на съдържание, което е полезно и интересно за потребителите. Предлагайте информация, която засяга техните болки, предлага решение и отговаря на въпроси.

Изберете подходящите канали за комуникация, които вашите потребители използват често. Това може да са социални мрежи, имейл, уебинари, блогове. Не забравяйте да тествате и оптимизирате съдържанието редовно. Анализирайте реакциите и взаимодействието на аудиторията, използвайте тази информация, за да подобрите стратегията си. 

В случай, че изпитвате трудности при някоя от описаните точки, можете да се свържете с екипа на Биг Арена. Ние с удоволствие ще отговорим на всички ваши въпроси, свързани с това как да оптимизирате процесите на своя бизнес, как да се развиете на множество пазари и как да постигнете по-добри резултати.