Как да подобрите удовлетвореността на клиентите при изпълнението на онлайн поръчките?

При физическите магазини наистина има много предпоставки, които помагат за изграждането на по-лично изживяване на клиента с марката. Но какво се случва, когато разполагате с онлайн магазин и нямате пряка комуникация с клиентите? Как да изградите позитивен имидж на марката си и да накарате потребителите отново да пазаруват при вас?

Съществуват различни стратегии, които търговците прилагат, за да спечелят повече доволни клиенти и така да повишат печалбите си. Това, към което всеки собственик на онлайн бизнес за търговия трябва да се стреми, е ясна и конкретна стратегия, насочена към доброто клиентско изживяване. За да бъде успешна тази стратегия, търговците трябва да са наясно, че още при първия опит с марката, изпълнението на поръчката трябва да бъде коректно и на професионално ниво, за да може клиентът да остане доволен и лоялен в дългосрочен план.

Щастливите клиенти не само ще донесат удовлетворение за самия търговец, но и доказано са по-склонни да споделят своето преживяване с близките си и да препоръчат марката, ако са били доволни. 

Един доказано работещ начин да спечелите много доволни клиенти е като възложите задачите за изпълнение на поръчките на фулфилмънт центрове. Тук ще разгледаме как работата с фулфилмънт партньор ще помогне да подобрите изживяването на клиентите с вашата марка.

Как фулфилмънт услугата работи за вашия онлайн бизнес?

Когато изберете да работите с фулфилмънт партньор, ще можете да направите необходимите прогнози и да планирате навреме зареждането на артикулите, които се разпродават. В същото време ще можете да наблюдавате всички процеси по изпълнение на онлайн поръчките и да се съсредоточите повече към това какво търсят клиентите, какви са техните навици и действия. 

Складирането, събирането на пратките, пакетирането и изпращането можете да оставите на професионалистите, работещи във фулфилмънт центъра, а вие да разполагате с повече време, в което да обмислите и осъществите маркетинговите си стратегии.

Вашият 3PL доставчик ще ви помогне за безпроблемното обслужване на клиентите

При онлайн търговията има много конкуренция, с която ще трябва да се справите, като предоставите уникален продукт, но и качествено обслужване на клиентите си. Доставчиците на логистични услуги от трета страна ( 3PL) разполагат със съвременни системи за управление, които гарантират сигурността и коректността при изпълнение на поръчките. 

Тъй като предлагането на пазара е голямо и клиентите са все по-взискателни, ако искате да ги спечелите, трябва да отговорите на техните очаквания. 3PL доставчикът се грижи за вашия инвентар, което ви помага да спестите време и разходи.

Персонализиране

Едно от най-големите предимства на работата с 3PL доставчик е, че можете да сте спокойни, че опаковането и подготовката на пратката, както и проверката на артикулите при видими фабрични дефекти ще бъде извършено качествено. Клиентите очакват да получат продукта, който са поръчали в перфектно състояние, а ако това е допълнено и с красива опаковка, можете да бъдете сигурни, че ще се откроите от конкурентите си. 

Ако фулфилмънт центърът предлага персонализирано опаковане, макар и да е по-скъпо от обикновеното, е добре да се замислите дали да не изберете тази услуга, тъй като това ще помогне на изграждането на бранда. 

Времето е ваше

Както вероятно се досещате, другият ключов фактор, от който зависи удовлетвореността на клиента е времето, за което той ще получи поръчката си. 

3PL доставчиците обикновено предоставят възможност за изпълнение на ускорена доставка и допълнителни опции за доставка и то на преференциални цени. Можете да си спестите не само време и пари, но и стрес, защото не е необходимо да мислите за това дали пратката ще пристигне на време.

Намаляване на разходите за съхранение

Благодарение на фулфилмънт центъра ще можете да спестите много от разходите по наемане на складово помещение, наем на персонал и т.н. Тези спестявания можете да оптимизирате и да предложите по-добра цена на клиентите си, като така те ще бъдат по-доволни и вероятността да предпочетат вашия бранд отново се увеличава.

Пълна прозрачност и коректност на поръчките

Още едно важно нещо, за което можете да сте спокойни, че ще бъде спазено е правилното отразяване на наличността на вашите артикули. Можете да сте сигурни, че информацията във вашия онлайн магазин ще е коректна и актуализирана в реално време. 

Отговорете на нуждите и изискванията на клиентите

Според проучвания на пазара, около 65% от потребителите не повтарят покупката си на дадена марка, ако първото им преживяване е било негативно. Това показва колко високи изисквания имат клиентите. За да отговорите на нуждите им и да се справите с голямата конкуренция, ще ви е необходим наистина надежден фулфилмънт партньор, който да ви помогне да се развивате. 

Дори това да е свързано с допълнителни разходи, чрез избора на един доставчик, вие можете да поверите една огромна и трудоемка част от процеса за изпълнение на поръчките на професионалисти с опит в областта. Така ще можете да сте по-гъвкави, по-спокойни и дори ще спестите много от разходите за работна ръка, складиране, доставка и други. 

Доверете се на доказана компания за изпълнение на 3PL

Изборът на компания, с която да си партнирате, е от съществено значение. Добрият доставчик на фулфилмънт услуги, винаги ще е там за вас, за да се справите с всички трудности по пътя и ще направи всичко възможно, за да ви помогне да развиете бизнеса си с лекота. 

Ние, от BigArena Fulfillment, знаем колко е важно за всеки собственик на онлайн бизнес да може да се довери на професионалисти, които разбират неговите нужди и работят за максимални резултати. В наше лице ще намерите подкрепата, от която се нуждаете, за да развиете бизнеса си и да спечелите много доволни клиенти.