Логистика за онлайн магазини

Логистиката на електронната търговия е един от най-важните аспекти за развитието на един онлайн магазин. Това важи особено за търговците, които се стремят да разрастват бизнеса си. С времето печалбите и разходите ще се увеличават, ще ви е необходимо достатъчно място за съхранение на стоката и наемане на служители.

Поради голямата конкуренция и развиването на онлайн търговията като цяло, клиентите имат все по-голям избор и съответно са все по-взискателни. Техните очаквания са не само за добро качество на продуктите, но и за бърза доставка. Изпълнението на всичко това може да се превърне в изключително предизвикателство за търговеца. Ето защо логистиката на електронната търговия е от решаващо значение.

В тази статия ще разгледаме различните логистични стратегии за вашия онлайн магазин и как можете да се възползвате от тези многобройни възможности. 

Значение на логистиката за електронна търговия

Вашата логистика трябва да е организирана по такъв начин, че да отговорите на всички нужди на клиентите си и в същото време да сте на печалба. За целта е важно да оптимизирате максимално логистичните си разходи.

Средно един онлайн търговец на дребно изразходва между 20 и 40% от оборота си за логистика. Тези разходи включват складиране, комплектоване на поръчки, пакетиране, доставка и връщане.

Логистиката ще ви отнеме ценно време, ограничавайки това върху което наистина трябва да се съсредоточите: генериране на повече онлайн продажби. 

Какви са възможностите за логистика на електронната търговия за онлайн магазини?

Можете да организирате логистичния процес по различни начини:

 • Дропшипинг
 • Фулфилмънт (електронно изпълнение)
 • Използване на собствена логистична система
 • Сключване на договор с превозвач
 • Използване на автоматизирана логистична платформа

Ще разясним предимствата и недостатъците на всички тези възможностите в следващите редове.

Какво представлява дропшипингът?

Dropshipping е бизнес модел, който буквално означава "препродажба". Ако използвате дропшипинг, ще можете да предлагате продукти, които не съхранявате във ваш склад.

В момента, в който постъпи поръчка, вие поръчвате продукта от производителя или доставчика, който след това го изпраща директно на клиента. 

Предимства на дропшипинга

При Dropshipping модела можете да предлагате на клиентите си продукти, които все още не сте закупили. Това понижава риска да инвестирате в прекалено много стока, която впоследствие да не успеете да продадете.

Тъй като не разполагате с инвентара, не ви е необходим наличен склад, в който да съхранявате продуктите. Доставчикът поема отговорността за процесите, свързани с управлението на стоката, обработката на продуктите и доставката. Всичко това означава, че ще имате повече време да обмислите своята бизнес стратегия. 

Вие сте изпращач на продукти от разстояние, който не разполага със стоката на склад и поради това, можете да заложите на по-голямо разнообразие от артикули и съответно да разгърнете мащаба на бизнеса си.

Недостатъци на дропшипинг услугите

Защо не всеки търговец залага на дропшипинг модела? Отговорът е, защото този вариант има и някои недостатъци, като например: 

 • Голяма конкуренция
 • Малки маржове на печалба
 • Липса на влияние върху доставката и опита на клиентите 

Какво е електронно изпълнение или фулфилмънт?

Друг вариант за вашата онлайн търговия е фулфилмънт (или електронното изпълнение на поръчките).

Фулфилмънт складовете осигуряват всички процеси по изпълнение на онлайн поръчките: от съхранението и управлението на инвентара, обработката на поръчките и комплектоването им до изпращането на продукта до клиента, включително и връщането на стоки. Компаниите, които предлагат фулфилмънт услуги, разполагат с всичко необходимо за оптимизирането на логистичния процес от постъпването на поръчката до нейното пристигане до крайния клиент.

Макар възлагането на логистичния процес на фулфилмънт компании да е значителна инвестиция, това ще ви спести много от разходите и времето в дългосрочен план, и така ще можете изцяло да се съсредоточите върху бизнес стратегията си.

Предимства на фулфилмънт услугите

При този модел вие сте собственик на инвентара, което означава, че трябва да инвестирате в стока. Това ви дава сигурността, че ще имате контрол върху инвертара си и продажбения процес.

Когато работите с фулфилмънт партньор, можете да разчитате на по-високи маржове на печалба.

Недостатъци на фулфилмънт услугите 

Този модел е предпочитан повече от по-големите онлайн магазини, тъй като е необходимо да инвестирате повече, за да работите с доставчик на фулфилмънт услуги. Освен това сте отговорни за закупуването на продуктите с всички произтичащи от това финансови рискове.

Когато работите с доставчик на фулфилмънт услуги, подобно на дропшипинг модела, нямате пълен контрол върху логистичните процеси. За да избегнете недоволните клиенти и грешките, заложете да доказан в областта партньор, който да гарантира качеството на услугата си.

Ние, от БигАрена, разполагаме с голяма и функционална съвременна складова база и поемаме напълно отговорността и всички грижи по приемането, етикетирането, преброяването и складирането на стоката. Освен това работим със специализиран складов софтуер, благодарение на което грешките при пакетирането и обработката на пратки са недопустими.

Използване на собствена логистична система за електронна търговия

Ако желаете сами да поддържате връзка с клиентите си и да заложите на по-голям марж на печалбата, можете да управлявате логистиката самостоятелно. 

Това означава, че трябва да се заемете с всички стъпки по изпълнението на поръчките: от обработката, отпечатването на етикетите за доставка и доставянето на пратката, до приемане на връщанията и всичко това е за ваша сметка. Можете да си спестите част от тези стъпки, като наемете софтуер за обработка на поръчките, което също е допълнителен разход.

Сключване на договор с превозвач

Изборът на превозвач(и) зависи от няколко ключови фактора:

 • Скорост на доставката
 • Възможност за проследяване на поръчката
 • Възможност за доставка вечер и през уикенда
 • Възможност за получаване на пратката в пунктовете за обслужване
 • Мрежа в страната и чужбина
 • Тарифата, която се начислява от превозвача

Използване на автоматизирана платформа

Продажбите чрез автоматизирани платформи предоставят гъвкава бизнес възможност с относително ниски начални разходи. Възможно е да продавате стоки, дори без да имате собствен онлайн магазин.

Предимства на маркетплейсите за вашия бизнес

Маркетплейсите са онлайн платформи, при използването на които се начисляват комисиона за всяка продажба. Преди да изберете платформа за вашия бизнес, се уверете, че сте разбрали всички договорни условия.

 • Можете да използвате вече изграден канал за продажба на онлайн стоки.
 • Ще имате по-ниски разходи за маркетинг в сравнение с други канали за продажба.
 • Можете да продавате и в чужбина веднага, щом станете част от платформата.
 • Платформите се грижат за високия трафик, а в същото време имате възможност да следите конкурентите си и тенденциите в онлайн търговията.
 • Тъй като платформите са утвърдени онлайн пазари, те се ползват с по-голям процент доверие от клиентите.
 • Получавате отзиви за вашите продукти и услуги, които да стимулират и други клиенти да купят от вас. 
 • Можете да се възползвате от преференциални цени за доставка.
 • Осигуряват по-голяма прозрачност - наличностите, цените и нивата на наличностите са достъпни в отворена среда
 • Вашите продукти ще се предлагат 24 часа в денонощието и то на международен пазар. 

Надяваме се тази статия да ви помогне да изберете правилната логистична стратегия, с която да развиете онлайн търговията си. Ако все пак не сте сигурни какво да изберете, свържете се с екипа на БигAрена, който с удоволствие ще ви помогне да вземете най-доброто решение за вашия бизнес.