Предимства и недостатъци на дропшипинга

Какво трябва да имате предвид при избора на дропшипинг модел за Вашия онлайн бизнес?

Дропшипингът е модел на електронна търговия, при който продавате продукти, за съхранението на които не е необходимо да разполагате със склад. Също така не е нужно да мислите за логистиката, тъй като Вашият доставчик на дропшипинг услугата се грижи за това продукта да бъде изпратен директно на клиента. Това, за което основно трябва да се грижите е маркетинга на продуктите и връзката с клиентите. Веднага щом при Вас постъпи поръчка, Вие предоставяте необходимата информация на доставчика и така стоките биват директно изпращани към крайния клиент.

Как работи дропшипингът?

Ако сами се заемете с всички процеси, свързани с електронната търговия, то Вие ще трябва да отделяте време и допълнителни ресурси за организацията на доставките, съхранението на продуктите, подреждане, събиране и опакова не стоката. 

Точно по тази причина много търговци избира Drop shipping моделът. При него търговецът закупува стоката от трета страна продавач, който директно изпраща стоката към клиента. В действителност, ако Вие искате да продавате, не разполагате с инвертара на продукта. 

На практика, когато работите с дропшипинг модел, стоката не пристига при вас и не е необходимо да мислите за нейното съхранение, сортирането и изпращането й. По този начин наистина можете да си спестите много пари и време. 

 • Предимства на дропшипинга
 • Началните разходи са по-малки

Когато стартирате своя онлайн бизнес винаги съществува рискът да имате много непродадена стока и да закупите прекалено много или прекалено малко инвертар. До голяма степен това е въпрос на гадаене, особено ако става дума за продукт, с който не сте добре запознати. 

Ако случаят при Вас е такъв, дропшипингът може да реши този проблем, тъй като можете да продадете един продукт, дори да не разполагате с неговия инвертар.

 • Можете да предлагате артикули почти веднага

Искате да стартирате възможно най-скоро и да не чакате, докато цялата наличност на продуктът пристигне при Вас, за да започнете да го рекламирате?

Предимство на използването на дропшипинг е, че можете да започнете да продавате даден продукт на сайта си почти веднага, след като ги изберете.

 • Можете да предлагате по-широка гама от продукти

Това към, което се стремят повечето търговци, е да предложат възможно най-голямо разнообразие на клиентите си. Ако управлявате бизнеса си по традиционния начин ще имате нужда от голямо място за съхранение и ще трябва да следите редовно какво има налично в склада Ви. За щастие, дропшипингът може изключително много да Ви улесни, просто защото имате свободата да изброите всички налични цветове и модели, предлагани от продавача, а доставчикът да се погрижи за останалото. 

 • Тестване на нови продукти без риск

Искате редовно да предлагате нещо ново на клиентите си, но да не рискувате, като влагате много ресурс за нова стока? Можете да направите това, без да се притеснявате, че тестването ще Ви струва скъпо. Просто обявете желаните от Вас продукти и вижте към какво клиентите Ви проявяват интерес.

 • Спестявате ценно време

Представете си колко много време би Ви отнело да организирате и подготвите всяка една поръчка. Дори да не се занимавате лично с това, наемането на персонал е ангажиращо и също генерира допълнителни разходи за фирмата. 

Когато се доверите на професионален доставчик на дропшипинг услуги, ще спестите ценно време и ресурси. Вместо да се занимавате с многото детайли около доставките, ще можете да се съсредоточите върху развитието на бизнеса си.

 • Недостатъци на дропшипинга

Колкото и предимства да има даден бизнес модел, добре е да бъдете информирани и за потенциалните недостатъци. Нека видим и кои са те за дропшипинга.

 • Обработката на поръчките Ви може да се забави

Ако работите с различни търговци на едро, бъдете подготвени за това, че най-вероятно всеки от тях ще има различни изисквания за обработка на поръчките, фактуриране и доставка.

Тъй като процесът за изпращането на поръчката не зависи пряко от Вас, трябва да сте наясно, че може да се случат забавяния.

 • Липсата на цялата информация за продукта може да е проблематично

Понеже продуктите, които продавате, не пристигат директно при Вас, Вие нямате реална представа в какъв вид те ще пристигнат при клиента. 

Съществуват случаи, при които производителят не дава подробна информация за продукта и може да се намерите в ситуация, в която да не успеете да отговорите на всички въпроси на клиентите. Тогава ще се наложи да препратите въпросите към доставчика, а това може да доведе до забавяне на комуникацията с клиента. Обикновено тези запитвания са свързани с теглото, размера и начина на използване на продукта. 

Вероятно сте чували колко е важно да предоставите възможно най-изчерпателното и уникално съдържание за продукта си, за да може сайта Ви да се класира добре. Липсата на такава информация и на опит с продукта, може да повлияе негативно на SEO оптимизацията.

 • Вероятни проблеми с обслужването на клиенти

Липсата на информация може да забави и комуникацията Ви с клиентите, след като получат продукта. Ако има възникнал проблем с получения артикул или трябва да отговорите на допълнителни въпроси, отново ще трябва да се свържете с доставчика, а това ще отнеме време. 

 • Конкуренция с други търговци на дребно

Дори да откриете най-подходящите продукти, които да предложите, имайте предвид, че вероятно ще се изправите срещу голяма конкуренция.

Голямата конкуренция изисква често да маневрирате с цените и да следите пазара. Поради това маржовете на дропшипинг продуктите могат да бъдат прекалено ниски. 

Както можете да видите от ползите и потенциалните проблеми, изборът на дропшипинг е опция, която трябва да обмислите добре.

Проблемите, които възникват, често могат да бъдат решени само чрез внимателно планиране и осъществяване на контакт между продавача и доставчика, както и залагането на добре работеща онлайн платформа.

При достатъчно обмисляне недостатъците до голяма степен могат да бъдат избегнати!

Без значение дали сте в напреднал или начален етап на планиране на Вашия бизнес в областта на електронната търговия, ние можем да Ви помогнем с проектирането на Вашата бизнес стратегия. BigАrena Fulfillment предлага услугата бизнес консултация за повече продажби, която, създадохме в полза на всички стартиращи или утвърдени търговци, които искат да почерпят знания от водещи експерти с дългогодишна практика във всяко едно звено свързано с онлайн и офлайн търговията.

BigArena fulfillment marketplace е мястото, където можете успешно да развиете своя дропшипинг бизнес модел. Можете да разполагате с цялата налична стока, без да е необходимо да инвестирате никакви средства в стока или да складирате такава. Нашият екип е с утвърден опит в процесите на електронната търговия, затова можете да сте спокойни, че всички продукти на нашата платформа са готови да бъдат продадени, пакетирани и изпратени към крайните Ви клиенти. Осъществяваме доставка из цяла Европа на конкурентни цени, като в същото време можете да се възползвате от цена на едро за единични бройки на наличните артикули. За повече информация попълнете нашата анкета и ще получите предложение от наша страна за това как да развием заедно Вашия бизнес.