Към Маркетплейс www.Marketzone.bg

Какво е маркетплейс и какви възможности предлага за онлайн търговията?

Ще разгледаме същността на онлайн платформите за търговия и техните предимства и недостатъци.

Ако се занимавате с онлайн търговия, може би вече сте чували за маркетплейсите и това, че те предлагат възможност за развитие на бизнеси като Вашия. Вероятно се питате дали този модел е по-успешен от това сами да развивате своя онлайн магазин. Какво всъщност е маркетплейс и какви възможности предлага за електронната търговия? Отговорите на тези въпроси ще откриете в тази статия. 

Маркетплейс или онлайн магазин? 

Маркетплейс е платформа, в която търговците могат да предлагат своите продукти или услуги и да разчитат на големия трафик от потребители. Собствениците на тези платформи имат за цел да предоставят на клиентите си възможно най-добрите условия, за да генерират този трафик и да стимулират продажбите. Всяка продажба, която бъде осъществена на платформата, носи печалба на собственика на маркетплейса чрез комисионна. За разлика от тези онлайн платформи, онлайн магазинът е място, където отделно се предлагат продукти, а маркетинга и оперативните дейности са отговорност на собственика на магазина.

Тъй като собствениците на маркетплейс платформите не притежават продуктите, които се предлагат, те оставят оперативната страна на бизнеса да бъде движена от търговците. Основната цел на маркетплейсите е да бъдат максимално уникални и лесни за използване, за да могат да привличат трафик, който да води до продажби. 

Предимства и недостатъци на маркетплейсите

Благодарение на маркетплейсите получавате възможност за достъп до по-широка аудитория, но за да вземете правилното решение дали този бизнес модел е за Вас, ще разгледаме предимствата и недостатъците му.

Защо да изберете да развивате електронната си търговия чрез маркетплейс?

Едно от най-големите предимства на онлайн платформите за търговия е броят на клиентите, които могат да научат за Вашите продукти, но това далеч не е всичко.

  • Имате достъп до по-голям обем трафик (дори международен)

В някои случаи имате възможност да синхронизирате своя онлайн магазин с онлайн платформата за продажби и така да получите повече трафик, отколкото ако се опитвате сами да развиете и популяризирате магазина си. Освен това много голям бонус е, че получавате шанс да разгърнете международното си присъствие и всичко това може да се случи по един лесен и професионален начин. 

  • Освобождавате се от техническата страна

Ако вземете решение да работите с маркетплейс, дори не е необходимо да имате собствен онлайн магазин. Можете изцяло да поверите техническата част на платформата и просто да добавите каталога си с продукти. Няма нужда да мислите за методите за плащане и логистиката, тъй като повечето платформи се грижат за това.

  • По-евтино е, отколкото да имате собствен магазин

Едно от най-важните и скъпоструващи неща за собствениците на онлайн магазини е онлайн маркетинга. Не е нужно да отделяте време и пари, за да развивате своите маркетинг стратегии, тъй като платформата се грижи за това. Можете да започнете да продавате веднага след регистрацията си.

Въпреки че няма да имате пълен контрол върху всички процеси, можете да сте спокойни за това, че не е нужно да мислите за домейн, хостинг, уеб дизайн, копирайтинг, SEO позициониране, продажбени фунии и така нататък. 

  • Увеличава авторитета Ви и доверието на клиентите

Когато тепърва предстои да се налагате в онлайн търговията, основното нещо, с което ще трябва да се справите е изграждането на доверие между Вас и клиентите. Освен това съществуват и много съмнения относно методите на плащане и събирането на данни. 

Ако изберете да развиете бизнеса си чрез маркетплейс, можете да разчитате на добрия имидж на платформата и доверието, което тя вече е изградила с времето. 

На какво да обърнете внимание, когато избирате платформа за електронната си търговия?

Онлайн платформите за продажба Ви помагат да навлезете бързо в онлайн търговията, но в същото време те са и бизнес, който също трябва да печели. Затова нека разгледаме и другата страна на монетата.

  • За всяка осъществена продажба на платформата се начислява комисионна

Винаги обръщайте внимание на процента комисионна, която ще бъде наложена при всяка продажба. Обикновено този процент може да е от 5 до 20%. Спрямо това трябва и правилно да подберете продуктите, които ще продавате, за да може накрая да сте на печалба.

  • Бъдете наясно с конкуренцията

Конкуренцията да една степен е нещо положително, тъй като тя ни стимулира да бъдем по-добри в това, което правим. Въпреки това трябва да сте наясно с фактите. А те са, че е възможно между търговците да има дублирани продукти и подбиване на цените. Поради тази причина ще се налага често да следите какво се случва на пазара и какви цени обявяват другите търговци.

  • Ако решите да напуснете пазара, ще оставите информацията за продуктите и продажбите Ви

В случай, че сте развили бизнеса си изцяло на платформата, ако решите да я напуснете, ще оставите информацията, която се съдържа на нея. Тук говорим за описанията на продуктите, историята на продажбите, различните статистики, данните на клиентите и отзивите за продуктите.

Бъдете внимателни, преди да изберете платформата, с която да работите. Проверете условията и внимателно изчислете маржовете си на печалба.

Вярно е, че изглежда сравнително лесно и изгодно да продавате продукти чрез маркетплейс. Ако разполагате с ограничен бюджет, тези онлайн пазари са чудесен вариант за разрастване на електронната Ви търговия. Имайки предвид всички предимства и недостатъци, можете да вземете информирано решение как да развиете бизнеса си.

Онлайн пазарите са все по-привлекателен вариант за тези, които искат да навлязат в електронната търговия и да достигнат до широк кръг от потребители. 

BigArena Мarketplace Ви дава възможност да откриете всички нужни продукти и да продавате и купувате из цяла Европа. Всяка поръчка през платформата гарантира 100% сигурност от измама или връщане на пари. Също така можете да разчитате на надежден дропшипинг партньор, достъпни цени на едро дори за единични бройки и конкурентни цени за доставки. Изпратете запитване за оферта на страницата на BigArena Fulfillment и екипът ни ще се свърже с Вас с предложение как най-ефективно да развиете бизнеса си.