Какво е маркетплейс и какви възможности предлага за онлайн търговията?

Ако се занимавате с онлайн търговия, може би вече сте чували за маркетплейс и това, че предлага възможност за развитие на бизнес като вашия. Вероятно се питате дали този модел е по-успешен от това сами да развивате своя онлайн магазин? Какво всъщност е маркетплейс и какви възможности предлага за електронната търговия? Отговорите на тези въпроси ще откриете в тази статия. 

Какво представлява маркетплейс?  

Маркетплейс е платформа, в която търговците могат да предлагат своите продукти или услуги и да разчитат на големия трафик от потребители. Всяка продажба, която бъде осъществена, носи печалба на собственика на маркетплейса чрез комисионна. 

Тъй като собствениците на маркетплейс платформите не притежават продуктите, които се предлагат, те оставят оперативната страна на бизнеса да бъде движена от търговците. Основната цел е да бъдат максимално уникални и лесни за използване, за да могат да привличат трафик, който да води до продажби. 

Благодарение на маркетплейсите получавате възможност за достъп до по-широка аудитория, но за да вземете правилното решение дали този бизнес модел е за вас, ще разгледаме предимствата и недостатъците му.

Защо да изберете да развивате електронната си търговия чрез маркетплейс?

Едно от най-големите предимства на онлайн платформите за търговия е броят на клиентите, които могат да научат за вашите продукти.

  • Имате достъп до по-голям обем трафик - В някои случаи имате възможност да синхронизирате своя онлайн магазин с платформата за продажби и така да получите повече трафик, отколкото ако се опитвате сами да развиете и популяризирате бизнеса си. Много голям бонус е, че получавате шанс да разгърнете международното си присъствие и всичко това може да се случи по един лесен и професионален начин. 
  • Освобождавате се от техническата страна - Ако вземете решение да работите с маркетплейс, дори не е необходимо да имате собствен онлайн магазин. Можете изцяло да поверите техническата част на платформата и просто да добавите каталога си с продукти. Няма нужда да мислите за методите за плащане и логистиката, тъй като повечето платформи се грижат за това.
  • По-изгодно е, отколкото да имате собствен магазин - Едно от най-важните и скъпоструващи неща за собствениците на онлайн магазини е рекламата в социалните мрежи. Не е нужно да отделяте време и пари, за да развивате своите маркетинг стратегии, тъй като платформата се грижи за това. Можете да започнете да продавате веднага след регистрацията си.
  • Увеличава доверието на клиентите - Когато тепърва предстои да се налагате в онлайн търговията, основното нещо, с което ще трябва да се справите е изграждането на доверие между вас и клиентите. Освен това съществуват и много съмнения относно методите на плащане и събирането на данни. 

Ако изберете да развиете бизнеса си чрез маркетплейс, можете да разчитате на добрия имидж на платформата и доверието, което тя вече е изградила с времето. 

На какво да обърнете внимание, когато избирате платформа за електронната си търговия?

Онлайн платформите за продажба ви помагат да навлезете бързо в онлайн търговията, но в същото време те са и бизнес, който също трябва да печели. Затова нека разгледаме и другата страна на монетата.

За всяка осъществена продажба на платформата се начислява комисиона

Винаги обръщайте внимание на процента комисиона, която ще бъде наложена при всяка продажба. Обикновено този процент може да е от 5 до 20%. Спрямо това трябва правилно да подберете продуктите, които ще продавате, за да може накрая да сте на печалба.

Бъдете наясно с конкуренцията

Конкуренцията до една степен е нещо положително, тъй като тя ни стимулира да бъдем по-добри в това, което правим. Възможно между търговците да има дублирани продукти и подбиване на цени. Поради тази причина ще се налага често да следите какво се случва на пазара и какви цени обявяват другите брандове.

Ако решите да напуснете пазара, ще оставите информацията за продуктите и продажбите си.

В случай, че сте развили бизнеса си изцяло на платформата, ако решите да я напуснете, ще оставите информацията, която се съдържа на нея. Тук говорим за описанията на продуктите, историята на продажбите, различните статистики, данните на клиентите и отзивите за артикулите.

Бъдете внимателни, преди да изберете платформата, с която да работите. Проверете условията и внимателно изчислете маржовете си на печалба.

BigArena Мarketplace дава възможност да откриете всички нужни продукти и да продавате и купувате из цяла Европа. Разчитате на надежден дропшипинг партньор, достъпни цени на едро, дори за единични бройки и конкурентни цени за доставки. 

Изпратете запитване за оферта на страницата на BigArena Fulfillment и екипът ни ще се свърже с вас с предложение как най-ефективно да развиете бизнеса си.