Как да направим удобен за потребителите дизайн?

В днешния свят на онлайн присъствие, дизайнът играе ключова роля в привличането и задържането на потребители. Но как може да направим нашия сайт или онлайн магазин по-удобен за тях? От BigArena.net ще споделим с вас някои от най-добрите практики за целта.

Направете сайта удобен за мобилни и десктоп устройства

В ерата на мобилните технологии, оптимизацията за мобилни и десктоп устройства е непременно условие. Потребителите трябва да може лесно да достъпят сайта и да навигират през него, независимо от устройството, което използват. Това изисква:

  • респонсив дизайн – трябва да се адаптира към размера на екрана и да осигурява безпроблемно преживяване на потребителите. Респонсив дизайнът гарантира, че всички разположени елементи са кликаеми и лесно достъпни на малки екрани;
  • скорост на зареждане – оптимизацията за мобилни устройства включва също така ускоряване на времето за зареждане на страниците и подобряване на качеството на изображенията.

Осигуряването на удобство за мобилни и десктоп устройства е критично за задържането на потребителите и увеличаването на конверсиите.

Основни принципи и практики при структурирането

При структурирането на уебсайта е важно да се има предвид логичното разположение на елементите. То трябва да следва логичен и интуитивен подход, който улеснява потребителите при търсенето на информация или продукти. Включването на ясна и консистентна навигация е от съществено значение. Какво е необходимо?

  • логично позициониране на навигационните елементи – това улеснява ориентацията, като позволява на потребителите бързо и интуитивно да намират това, което търсят. Ефективната навигация е ключът към задържането вниманието на посетителите и намаляването на процента на излизане;
  • използване на хлебни трохи – този метод помага на потребителите да разберат тяхното местоположение в структурата на сайта. Хлебните трохи предоставят ясен път назад към по-общи нива на информация, което подобрява навигацията и улеснява търсенето на информация;
  • категоризиране на продуктите и услугите по ясен и разбираем начин – подпомага бързото намиране на нужната информация. Когато продуктите и услугите са организирани логично, потребителите може лесно да разглеждат и да откриват това, което търсят, което води до по-висока вероятност за завършване на покупка;
  • избягване претоварването на страниците с излишни елементи – чистият и опростен дизайн не само подобрява визуалната атрактивност, но и улеснява потребителите при вземането на решения. Претоварените страници може да отблъснат посетителите и да намалят ефективността на уебсайта.

Прилагането на тези основни принципи и практики значително подобрява потребителското преживяване и повишава вероятността за увеличаване на поръчките.

Внимавайте с цветовете и бутоните

Изборът на цветове и дизайнът на бутоните играят важна роля в потребителското преживяване. Какво трябва да знаете?

  • Цветове

Цветовата схема не само определя визуалния аспект, но също така влияе на потребителското преживяване, решения и ефективност на навигацията. Имайте предвид, че контрастните цветове помагат за акцентирането върху важни елементи като бутони за действие. Уверете се, че цветовете, които използвате, са приятни за окото и не пречат на четенето или навигацията.

  • Бутони

Бутоните, от своя страна, служат като средство за взаимодействие между потребителя и сайта, затова трябва да бъдат лесно забележими и кликаеми. Ясното им позициониране и размер улеснява при извършване на поръчки или други действия.

Правилният избор на цветове и дизайн на бутоните не само подобрява визуалната привлекателност, но и функционалността на уебсайта, като по този начин повишава потребителското удобство.

Тествайте

Тестването е ключова стъпка за гарантиране на качеството на сайта. Провеждането на тестове за UX и функционалността е от съществено значение за идентифициране на евентуални проблеми и техните решения. 

Не забравяйте да направите проверка на съвместимостта с различни устройства и браузъри, както и да тествате както за мобилни, така и за десктоп устройства, за да се уверите, че работи гладко на всяка версия. Регулярното тестване и оптимизация гарантират, че сайтът все още е удобен и привлекателен за потребителите, като по този начин повишава шансовете за успех на бизнеса

Създаването на удобен дизайн изисква внимание към детайлите и постоянен стремеж към подобрение. Прилагането на горепосочените принципи и практики може значително да повиши ефективността му, като по този начин се увеличат поръчките и се подобри общото потребителско преживяване.