Какво е фулфилмънт?

Научете какво е фулфилмънт и всичко за услугата.

Без значение дали мислите да започнете бизнес с електронна търговия и сте нови в това начинание, или продавате продукти от известно време, вероятно сте мислили за складиране на вашите продукти, доставка и изпълнение на поръчките. Разбира се, печеленето на средства е вълнуващата част, но какво се случва след като клиент направи поръчка във вашия онлайн магазин? По някакъв начин вашият продукт трябва да се окаже в ръцете на клиентите. Има три основни начина това да се случи:

 • Вие пращате продуктите на фирма, която ще изпълни поръчките вместо вас.
 • Изпълнявате собствените си поръчки, независимо дали сте сам или с екип.
 • Работите с логистична компания, която ще се справи с вашето складиране и изпълнение на поръчките. 

Електронната търговия през последните няколко години доби още по-голяма популярност. За 2019 година 14.1% от всички продажби са извършени онлайн, което се равнява на оборот от 3.5 трилиона щатски долара. Тенденцията е до 2023 година онлайн продажбите да достигнат дял от 22% от всички продажби. Във времената, в които живеем много хора се преориентираха към онлайн търговия, за да може бизнесът им да оцелее. Успешният процес на една електронната продажба минава през избирането на правилния продукт, неговото адекватно позициониране на пазара, достигане до желаната аудитория от клиенти, самата продажба на продукта и на финала, подготовката на пратката и доставката й до клиента. По- големите индустрии имат ресурсите да използват услугите на трети страни, но по-малките фирми може и да нямат тази възможност. Тогава те изпълняват поръчките си напълно самостоятелно. 

Има ясни ползи от това сами да извършвате опаковането и доставката на вашите собствени поръчки: най-гъвкавият и евтин метод. Поради тези причини фирмите, които тепърва започват, и тези, които вече са се установили и имат голям брой пратки за опаковане и доставяне, често избират да се справят сами със собствената си логистика. 

Но ако бизнесът ви се разраства с бързи темпове и разполагате с парите за тази услуга, може да се интересувате от нашата фулфилмънт услуга за складиране и изпълнение на поръчки. Има много логистични компании, които ще съхраняват вашия продукт и ще се грижат за опаковането и доставката на вашите продукти. Работата с логистични компании може да бъде плашеща, ако никога досега не сте го правили. В този ред на мисли, ще ви въведем през всяка стъпка от процеса. 

Какво представлява услугата Фулфилмънт

Услугата ”Фулфилмънт” е склад на трети страни, които подготвят и изпращат вашите поръчки вместо вас. Работата се извършва от фулфилмънт центъра за изпълнение. Услугите, които предлагат са идеални за фирми, които не искат да се занимават с чуждестранни доставки или са надраснали съществуващите си възможности за складиране до степен, в която вече не могат да изпращат поръчки.

С други думи, услугата фулфилмънт представлява целия процес по обслужване на един електронен магазин. Тя включва всички етапи от самото приемане на поръчките, през тяхното обработване, съхранение, пакетиране и доставяне до крайния потребител.

Кои са основните дейности, включени в услугата фулфилмънт?

Въпреки че всеки център за изпълнение работи малко по-различно, всички постигат едно и също нещо: те действат като команден център за всички ваши нужди за подготовка и доставка на пратката. Центровете за фулфилмънт услуги също се използват и като складови помещения за съхранение на стока, което ви позволява да държите по-големи запаси от продукта.

Някои доставчици на услуги имат множество центрове за изпълнение, което им позволява да обслужват различни географски места по-бързо, отколкото ако имат само едно. Това позволява на компаниите за електронна търговия да предлагат бърза и достъпна доставка до разнообразна клиентска база. Но услугите не включват само това, но и:

 • Приемане на поръчки 
 • Изготвяне на списък с елементите от поръчката
 • Пакетиране на всички елементи по стандартите на е-магазина
 • Оглед и обработка на върнати пратки
 • Събиране на всички елементи от склада 
 • Сортиране/ изпращане на пратки в България и чужбина
 • Изготвяне на товарителници, издаване на други придружаващи документи към всяка отделна пратка
 • Заявка и предаване на куриер

Или дейностите могат да се опишат в 3 стъпки: 

 • Складиране

Компаниите за Фулфилмънт започват от една и съща точка - логическото складиране на продуктите. Това е истински белег за надеждност за името на онлайн търговските обекти, ако поръчаните продукти са получени в обещания срок. 

 • Обработка на поръчки

Има много начини за получаване на поръчката на клиент. Информацията за поръчката може да бъде записана от агент по продажби, събрана в уеб магазина или получена чрез публикация. Следва намирането на поръчаните в склада артикули. С модела на електронната търговия това се улеснява, ако компанията поддържа своите онлайн инвентаризации, както и предлага активни акаунти на своите клиенти.

След това поръчаните артикули трябва да бъдат опаковани за доставка до правилния адрес и клиентите да бъдат уведомени, когато поръчките са на път.

 • Политики за връщане и обмен

След като удовлетворен клиент получи поръчания продукт, тази поръчка може да се счита за „изпълнена“, но какво се случва, когато клиентът не е удовлетворен? Политиките за връщане и обмен стават важни в този момент. Фулфилмънт компаниите, изпълняващи поръчката продължават да решават проблемите в полза както на клиента, така и на продавача. Когато клиентите искат да върнат или заменят артикули, компанията за изпълнение на поръчки поема и тази грижа. Процесът на изпълнение на поръчката наистина е в основата на удовлетвореността на клиентите и растежа на бизнеса. 

 Фулфилмънт Цена?

Услугите обикновено се таксуват по час или за пратка/палет. Доставчиците добавят разходи за получаване, съхранение, избор и пакетиране, доставка, връщане, персонализирана опаковка, услуги за подаръци и други. След това повечето фирми прилагат транзакционни (напр., получаване, доставка) и повтарящи се (напр., такси за съхранение) такси. Но всяка такса е различна, спрямо каква пратка ще бъде доставена и коя фирма ще изпълни доставката. 

3 причини/ ползи защо трябва да изберете Фулфилмънт за вашият онлайн магазин?

1. Сезонна гъвкавост

Според Националната федерация на дребно близо 20 процента от всички годишни продажби на дребно се извършват между 1 ноември и 31 декември. 

С толкова много сезонна търговска дейност, дори търговците на електронна търговия с години опит, често установяват, че трябва да привлекат временни работници или да инвестират в ново капиталово оборудване, за да са бързи с поръчките си.

Изпълнението на поръчки от фирма за фулфилмънт позволява на търговците на дребно да избягват необходимостта от наемане и обучение на стажанти или закупуване на нови машини или други подобни. Вместо това търговецът на дребно просто трябва да гарантира, че продуктът е в склада и и да се довери на доставчика на услуги. По този начин търговецът има пълна сезонна гъвкавост. Когато ваканционните продажби се трупат, услугата за изпълнение управлява драстичния скок. 

2. По-ниски разходи за доставка

Безплатната доставка е изключително популярен маркетингов инструмент. Независимо дали търговците поемат разходите за превоз, за да предложат безплатна доставка или прехвърлят тези разходи на потребителите, има смисъл да се направи всичко възможно, за да се намалят разходите за доставка.

Имайки това предвид, използването на Фулфилмънт фирма за обслужване на изпълнението със складове, разпространени в цялата страна, може да помогне за намаляване на броя на доставките. Повечето услуги за доставка на пакети предлагат цени, базирани - поне отчасти - на това докъде пътуват пратките. Поставяйки инвентаризация в няколко регионални склада, търговците на дребно могат да намалят разходите, което от своя страна може да се превърне в конкурентно предимство.

3. Достигате до нови пазари

Онлайн търговците на дребно могат също да използват услуги за доставки, за да разширят бизнеса си до нови пазари, без да се налага да инвестират в инфраструктура или много допълнителни служители. И така след време може да продавате своите продукти и в нови чужди страни! 

За повече информация за услугата ни, посетете страницата ни Фулфилмънт от BigArena или се свържете с нас.